روابط عمومی موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س): کارنامه سی ساله دفتر نمایندگی موسسه در قم منتشر شد. در بخش نخست گزارش عملکرد سی ساله دفتر نمایندگی موسسه در قم آمده است:
در سال 1370، به منظور تصحیح، تحقیق و عرضه تألیفات حوزوی حضرت امام(س) و نیز تقریرات دروس ایشان و شروح تدوین شده بر کتب آن حضرت، دفتر نمایندگی مؤسسه در قم، تأسیس گردید. این دفتر تاکنون توانسته است دهها جلد از تألیفات علمی و حوزوی و نیز تقریرات شاگردان حضرت امام(س) و شروح آثار ایشان را با تحقیقات متقن و مورد نیاز، بهدست چاپ و نشر برساند.
با پایان یافتن کار تصحیح و تحقیق آثار حضرت امام(س) با عنوان «موسوعة الامام الخمینی(س) در 50 جلد» و نیز اکثر تقریرات درسهای ایشان، دفتر قم در کنار فعالیتهای تحقیقاتی ـ پژوهشی، زمینه های دیگری را در حوزههای آموزش و اطلاع رسانی و ترویج اندیشه های حضرت امام خمینی(س) به منظور بهره مندی پژوهشگران علاقمند به اینگونه مباحث فراهم آورده است.
این نمایندگی در کنار فعالیتهای مکتوب، در عرصه فضای مجازی و آموزش مجازی نیز فعالیتهای گستردهای دارد و تا کنون توانسته در این بخش آثار قابل توجهی را عرضه نماید. این فعالیتها در سایت قم و کانالهای واتساپ، تلگرام و ایتا و همچنین در سایت جماران و پرتال امام خمینی(س) نمود یافته است.
این دفتر دارای دو معاونت در حوزة پژوهش و آموزش و هفت مدیریت در حوزة تحقیقات، فضای مجازی، فناوری اطلاعات، کتابخانه، طرح و برنامه، اداری مالی، و امور فرهنگی و ارتباطات میباشد که با همکاری شوراهای تخصصی پژوهشی، علمی و آموزشی، فعالیت میکند.
کارنامه سی ساله
دفتر نمایندگی
مؤسسه تنظیم و نشرآثارامام خمینی(س) ـ قم
(1399 ـ 1370)
فهرست مطالب
آشنایی با مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) 6
دفتر نمایندگی مؤسسه در قم.. 8
معاونت پژوهش.... 9
1. مدیریت تحقیقات.. 9
2. مدیریت آموزش و فضای مجازی.. 10
الف) بخش محتوا 10
ب) بخش فنی و پشتیبانی.. 11
ج) ارتباطات.. 11
3. واحد خاطرات وهمایشها 12
4. واحد پایاننامه ها 12
5. واحد ویرایش و نشر. 13
دانشنامة امام خمینی(س) 14
فهرست آثار. 15
الف) تألیفات امام خمینی(س)................................................................................................................................ 16
ب) تقریرات دروس امام خمینی(س)...................................................................................................................... 17
ج) شروح و تعلیقات امام خمینی(س)..................................................................................................................... 18
د) تألیفات حاج آقا مصطفی خمینی(ره)................................................................................................................. 18
هـ) آثار درباره.......................................................................................................................................................... 19
و) آثار کنگرهها و نشستهای علمی ....................................................................................................................... 26
معاونت آموزش................................................................................................................................................................. 27
آموزشهای تخصصی.. 27
1. طراحی دورة آموزش تخصصی.. 27
الف) تشکیل گروههای آموزشی.. 27
ب) واحدها و سرفصلهای درسی دورههای آموزش تخصصی.. 27
واحدهای عمومی (مشترک همة رشتهها) 28
واحدهای تخصصی.. 28
2. برگزاری دورههای آموزش تخصصی.. 30
3. فارغ التحصیلان دورههای آموزش تخصصی.. 30
4. تدوین جزوات درسی.. 31
5 . پایان نامههای دورههای آموزش تخصصی.. 31
آموزشهای عمومی کوتاه مدت.. 31
1. طراحی دوره آموزش عمومی.. 31
2. دورههای آموزش عمومی برگزار شده 32
کتابخانة تخصصی و پژوهشی.. 34
1. کتابخانه تخصصی امام خمینی(س) 34
مخزن اصلی کتابخانه. 34
مخزن منابع ویژه 35
منابع سیاسی ـ اجتماعی.. 35
مخزن پروندههای علمی دانشنامه امام خمینی.. 35
کتابک (کتاب کودکان و نوجوانان) 35
کتاب گویا 35
2. کتابخانه پژوهشی.. 36
مدیریت امور فرهنگی و ارتباطات... 37
اهم فعالیتهای مدیریت روابط عمومی.. 37
مدیریت طرح و برنامه. 39
مدیریت اداری ـ مالی.. 40
فعالیتهای عمرانی و رفاهی.. 40
همکاری با نشریات حضور، متین و حریم امام. 41
آشنایی با مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)
عظمت انقلاب اسلامی و نقش شخصیت، اندیشه، آراء و آثار حضرت امام خمینی(س) در پیدایش و تداوم نظام جمهوری اسلامی، نیاز نسلهای آینده به آثار بنیانگذار و پرچمدار نهضت جهانی اسلام، نشر و اشاعه صحیح و کامل آراء و آثار آن عزیز، و جلوگیری از تحریف تاریخ انقلاب اسلامی، از جمله عواملی بودند که موجب شد تا حجت الاسلام و المسلمین حاج سید احمد خمینی(ره) طی نامه مفصلی از حضرت امام درخواست نماید نظر مبارکشان را نسبت به چگونگی بررسی، تنظیم و نشر اسناد و آثار خود اعلام فرموده و مرجعی را جهت نظارت و تعیین صحت و سقم آنچه که به نام امام در داخل و خارج کشور منتشر میشود، تعیین نمایند. حضرت امام در تاریخ 17/6/1367 طی حکمی، مسؤولیت تنظیم و تدوین کلیه مسایل مربوط به خود را به فرزند گرامیشان واگذار نمودند؛ که به موجب آن، «مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)» تشکیل شد و فعالیتهای خود را از سال 1367 آغاز نمود.
با توجه به این سابقه و اهتمام امام و یادگار عزیزشان، مجلس شورای اسلامی، در تاریخ چهاردهم آبان سال 1368 با مصوبهای، مسئولیت حفظ، نشر، نظارت و تأیید آثار امام خمینی(س) را به طور مستقیم به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، به عنوان نهاد رسمی و قانونی، واگذار کرد.
رحلت جانگداز بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و نیاز بیش از پیش جامعه اسلامی به دریافت رهنمودها و آثار حضرتش، سبب شد تا برنامههای مؤسسه در سطحی گستردهتر و با شتابی افزونتر مورد توجه قرار گیرد. در همین راستا قانون نحوه حفظ و نگهداری آثار حضرت امام در تاریخ 14/8/1368 از تصویب مجلس شورای اسلامی گذشت و به تأیید شورای نگهبان رسید و مؤسسه نیز جهت انجام رسالت خطیر شرعی و قانونی خود اقدام به برنامهریزی و سازماندهی تشکیلات خود حول محور اهداف ذیل نمود:
1. جمعآوری کلیه اسناد و آثار حضرت امام و تمامی آثاری که پیرامون شخصیت، زندگانی، مبارزات و اندیشة آن حضرت توسط نویسندگان تدوین، و یا به دست هنرمندان در داخل و خارج کشور تولید گردیده است؛
2. نگهداری و حفاظت دایمی از اسناد و آثار یاد شده با استفاده از مناسبترین شیوهها؛
3. بررسی، تحقیق و پژوهش آثار، جهت تدوین تاریخ انقلاب اسلامی و زندگینامه حضرت امام و تنظیم و ترجمه و آمادهسازی مجموعه آثار جهت نشر؛
4. انتشار مجموعه آثار به صورتهای مختلف در داخل و خارج کشور، و اشاعه و ترویج اندیشه و آرمانهای امام؛
5. نظارت مستمر بر آنچه که به نام حضرت امام تدوین و یا توسط هنرمندان تولید میشود؛
6. جلوگیری از تحریف سخنان، نوشتهها و وقایع منتسب به امام؛
7. پاسخگویی به مراجعین و طالبان آثار، به عنوان مرکز رسمی جمعآوری و نگهداری اسناد و آثار امام در جهت تأمین اهداف یاد شده.
در راستای اهداف فوق، فصول برنامهها و فعالیتهای در دست اجرای مؤسسه به شرح ذیل میباشد:
فصل اول ـ جمعآوری اسناد و آثار،که مشتمل بر دو بخش است:
الف ـ گردآوری اسناد و آثار حضرت امام(س).
ب ـ جمعآوری تمامی آثاری که پیرامون زندگی، مبارزات و اندیشة حضرت امام(س) در داخل و خارج کشور تدوین و تولید گردیده است.
فصل دوم ـ حفظ و نگهداری دایمی اسناد و آثار.
فصل سوم ـ تحقیق و پژوهش، ترجمه، تنظیم و آمادهسازی آثار جهت نشر.
فصل چهارم ـ نشر آثار و تبلیغ افکار و اندیشه و احیای مستمر خط حضرت امام(س).
فصل پنجم ـ نظارت؛ به موجب حکم حضرت امام(س) و مصوبة مجلس شورای اسلامی، مؤسسه تنها مرجع رسمی مطالبی است که به نام امام(س) منتشر میشود.
دفتر نمایندگی مؤسسه در قم
در سال 1370، به منظور تصحیح، تحقیق و عرضه تألیفات حوزوی حضرت امام(س) و نیز تقریرات دروس ایشان و شروح تدوین شده بر کتب آن حضرت، دفتر نمایندگی مؤسسه در قم، تأسیس گردید. این دفتر تاکنون توانسته است دهها جلد از تألیفات علمی و حوزوی و نیز تقریرات شاگردان حضرت امام(س) و شروح آثار ایشان را با تحقیقات متقن و مورد نیاز، بهدست چاپ و نشر برساند.
با پایان یافتن کار تصحیح و تحقیق آثار حضرت امام(س) با عنوان «موسوعة الامام الخمینی(س) در 50 جلد» و نیز اکثر تقریرات درسهای ایشان، دفتر قم در کنار فعالیتهای تحقیقاتی ـ پژوهشی، زمینههای دیگری را در حوزههای آموزش و اطلاعرسانی و ترویج اندیشههای حضرت امام خمینی(س) به منظور بهرهمندی پژوهشگران علاقمند به اینگونه مباحث فراهم آورده است.
این نمایندگی در کنار فعالیتهای مکتوب، در عرصه فضای مجازی و آموزش مجازی نیز فعالیتهای گستردهای دارد و تا کنون توانسته در این بخش آثار قابل توجهی را عرضه نماید. این فعالیتها در سایت قم و کانالهای واتساپ، تلگرام و ایتا و همچنین در سایت جماران و پرتال امام خمینی(س) نمود یافته است.
این دفتر دارای دو معاونت در حوزة پژوهش و آموزش و هفت مدیریت در حوزة تحقیقات، فضای مجازی، فناوری اطلاعات، کتابخانه، طرح و برنامه، اداری مالی، و امور فرهنگی و ارتباطات میباشد که با همکاری شوراهای تخصصی پژوهشی، علمی و آموزشی، فعالیت میکند.
معاونت پژوهش
همزمان با تأسیس دفتر نمایندگی مؤسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام(ره) در قم، معاونت پژوهش این دفتر در راستای شناخت و ترویج مکتب فکری و سیره عملی و علمی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و بازخوانی منظومه فکری معمار کبیر انقلاب فعالیت خود را آغاز کرد. با توجه به این ماموریت مهم و حضور فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی در قم، مسئولیت و جایگاه مهم این معاونت صدچندان می باشد و چنانکه ملاحظه خواهد شد در طول سالیان متمادی کارنامه ارزشمندی ارائه داده است.
این معاونت دارای دو مدیریت و سه واحد میباشد:
الف) مدیریت تحقیقات
ب) مدیریت آموزش و فضای مجازی
ج) واحد خاطرات و همایشها
د) واحد پایان نامه ها
ه) واحد ویرایش و نشر
1. مدیریت تحقیقات
فعالیت این مدیریت، جمعآوری، تصحیح و انتشار آثاری است که در موضوعات مختلف علوم عقلی و نقلی مانند: تفسیر قرآن، حدیث، فقه، اصول، رجال، قواعد فقهی، منطق، فلسفه، اخلاق، کلام و عرفان از حضرت امام(ره) و شاگردان ایشان به صورت تألیف، تقریر، شرح و ... میباشد. علاوه بر آن، از تألیفات و تحقیقات مرتبط با موضوعات فوق نیز حمایت و پشتیبانی میگردد. آثار تولیدی با هدف تعمیق، ترویج، گسترش، تبیین و شرح آراء و نظرات امام خمینی(س) سامان مییابد.
این مدیریت به منظور گسترش و ترویج افکار و نظرات رهبر کبیر انقلاب اسلامی ، علاوه بر موارد فوق، به دنبال تهیه و تدوین کتبی است که به صورت متون درسی در مراکز علمی و آموزشی حوزه و دانشگاه مورد استفاده طلاب و دانشجویان قرار گیرد.
یکی از فعالیتهای بسیار مهم و ماندگار این معاونت، تحقیق مجدد مجموعه آثار امام خمینی است،که در طول 12 سال در کنار سایر کارهای جاری با تیمی با تجربه در زمینه تحقیقات علمی به انجام رسید و با عنوان "موسوعه الامام الخمینی" در50 جلد عرضه گردید. در این اثر مهم بررسیهای علمی دقیقی انجام گرفت و منابع تحقیقی آن بروز رسانی و یکسان سازی شد. علاوه بر آن، سعی شد تا تمام اشکالات چاپهای قبلی مرتفع گردد و همچنین استفتائاتی که به مهر خود حضرت امام ممهور شده بود، برای اولین بار در 10 جلد عرضه گردید. البته استفتائات با مهر دفتر امام، مجموعه دیگری است که نیازمند تنظیم و ارائه می باشد.
2. مدیریت آموزش و فضای مجازی
فعالیت این مدیریت توسط معاون پژوهشی در دو بخش آموزش مجازی و حضور در فضای مجازی انجام میشود.
در پی فضای بوجود آمده در کشور و جذب بیشتر مخاطبان به فضای مجازی، دفتر نمایندگی قم، از سال 1398 بیشترین فعالیتهای خود را در این بخش متمرکز کرده است.
این فعالیتها علاوه بر آموزش مجازی است که از ماهها قبل آغاز شده و تا کنون سه متن درسی در این زمینه بارگذاری و چند دوره برگزار شده است.
برای ورود به فضای مجازی أعم از کانالها، گروهها و سایتها، برنامه ریزی صورت گرفته و جمعی از همکاران در سه بخش: تهیه محتوی، فنی و پشتیبانی و اجرائی با جدیت و تلاش فراوان، مشغول فعالیت می باشند.
برای تحقق بهتر امور یاد شده، در هر هفته جلسات جمعی و یا در هر بخش به صورت جداگانه تشکیل می گردد تا این امر بخوبی به سامان برسد.
الف) بخش محتوا
1. گفتگو با آیت الله عابدی و اعلام آمادگی ایشان برای درس گفتارهایی در زمینه سعادت و شقاوت از دیدگاه امام خمینی(س) در 15 جلسه؛
2. تهیه پوستر تبلیغاتی درس استاد عابدی؛
3. ضبط و آمادهسازی درس آقای عابدی با آرم مؤسسه و عنوان قسمت ها؛
4. گفتگو با آیت الله سروش محلاتی و اعلام آمادگی ایشان جهت بهرهمندی از درس شرح کتاب شرح دعای سحر امام خمینی، در 15 جلسه؛
5. دریافت وآماده سازی درس جناب آقای سروش جهت بارگذاری، 15 جلسه تا آخر ماه مبارک رمضان؛
6. تهیه 30 جلسه درس شرح وصیت نامه امام خمینی(س) توسط حجت الاسلام والمسلمین محمد کاظم تقوی و آماده سازی جهت پخش از 15 اردیبهشت تا 14 خرداد؛
7. درسهای شرح آداب الصلوه امام خمینی توسط حجت الاسلام و المسلمین سید محمد جواد موسوی (22 درس)؛
8. احکام روزه و نماز و عزاداری و احکام مربوط به پیامبر اکرم و ائمه معصومین بر اساس فتاوای امام خمینی(س) توسط حجت الاسلام والمسلمین رضا هوشیاری؛
9. تهیه تراکتهایی از سخنان و آثار امام خمینی در زمینه ماه مبارک رمضان، دعا و نیایش، نماز و سایر مباحث اخلاقی و معنوی و بارگذاری در فضای مجازی؛
10. گزینش خاطرات خاص از یاران و شاگردان حضرت امام به مناسبت ماه مبارک رمضان و نیز سایر مناسبتها؛
11. آماده سازی کتابِ متن و تصویری چهل گام (ازنهضت تا رحلت) و بارگذاری در فضای مجازی؛
12. تهیه تصاویر و کلیپهای مناسب از حضرت امام(ره) و بارگذاری در فضای مجازی؛
13. بروز رسانی سایت قم در زمینه مناسبتها، معرفی آثار،نقل خاطرات،عرضه نکاتی برجسته از سخنان امام،بیان سیره امام و....؛
14. نگارش یادداشتهای مناسبتی و علمی ترویجی توسط همکاران موسسه در زمینه های مختلف؛
ب) بخش فنی و پشتیبانی
1. آماده سازی زیرساختهای لازم در بخش فناوری اطلاعات
2. انتخاب شبکههای اجتماعی سروش، تلگرام و اینستاگرام به عنوان بسترهای ارائه مطلب. (به محض آماده شدن شبکههای دیگر از قبیل ایتا، امکان ارائه مطالب از آن شبکه نیز وجود دارد)
3. تشکیل گروههای تولید (اعم از طراحی قاب جهت ارائه فایلهای متنی و تصویری، تبدیل و تدوین فایلهای صوتی و تصویری) و بارگذاری
4. دریافت، تولید و بارگذاری روزانه فایل های دریافتی از قبیل درسهای استاد عابدی و استاد سروش محلاتی، احکام، شرح دعای سحر، چهل گام با امام، خاطرات و...
5. برقراری ارتباط با سایتهای جماران، پرتال امام خمینی و آستان و همکاری جهت تبادل مطالب
6. تبلیغ در کانالها و گروههای دیگر از طریق ارسال پیامک و یا لینک شبکه
ج) ارتباطات
1. همکاری با مؤسسات مختلف علمی و پژوهشی مانند مؤسسه فرهنگی فهیم، مؤسسه مفتاح کرامت، دارالقرآن علامه طباطبایی(ره)، سایت جماران، پرتال امام خمینی و سایت آستان.
2. فعال سازی سایت قم و بارگذاری به صورت روزانه در بخش احکام، خاطرات، جرعه جاری و مناسبتها؛
3. بارگذاری مطالب متنوع در سایت قم أعم از درسهای اساتید (عابدی، سروش محلاتی و سید محمد جواد موسوی)، چهل گام و ...
3. واحد خاطرات وهمایشها
جمعآوری و ضبط خاطرات افرادی که به نحوی با رهبر کبیر انقلاب اسلامی ارتباط داشتهاند، بر عهده این واحد میباشد. تاکنون خاطرات بیش از 400 نفر از شاگردان، دوستان و همراهان امام در قالب هزاران دقیقه فیلم و نوار صوتی اخذ و به تهران ارسال شده است و این فعالیت همچنان ادامه دارد.
لازم به یادآوری است که خاطرات بسیاری توسط این واحد آماده سازی و بدست چاپ و نشر سپرده شده، و عناوین آن در فهرست آثار آمده است.
اما در راستایی برگزاری همایشها و نشستهای علمی، از آنجا که هدف از برگزاری کنگرهها و همایشهای علمی ایجاد موج علمی و فرهنگی در جامعه و ایجاد انگیزه برای پژوهشهای جمعی و نیز به صحنه آوردن اندیشهها و افکار اندیشمندان و در آخر اطلاعرسانی به روز میباشد، از این رو موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) بنابر رسالتی که بر عهده دارد و نیز به جهت جایگاه بلند علمی و فرهنگی حضرت امام(ره) بر خود لازم می داند حداقل هر چند سال یک بار در کنار فعالیتهای ترویجی و روزمرة خود، با دعوت از فرهیختگان، عالمان و اندیشمندان سراسر کشور و علاقمندان خارج از کشور، به بررسی و تحلیل اندیشههای ناب و نو و ابتکاری حضرت امام(ره) بپردازد.
موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) دفتر قم به لحاظ موقعیت علمی و جایگاهی که در کل مؤسسه دارد و نیز به لحاظ برخورداری شهر قم از قابلیتهای علمی فراوان، در این زمینه فعال بوده، چنانکه تا کنون چندین کنگره علمی بزرگ به صورت مستقل و در چند کنگره به صورت مشارکت سهیم بوده است. فهرست آثار این همایشها و نشستها در بخش آثار آمده است.
4. واحد پایاننامه ها
با توجه به وجود مراکز آموزش عالی حوزوی و دانشگاهی در سطح استان قم، هدایت و جذب پایاننامههای دانشجویان و طلاب این مراکز که در خصوص اندیشة حضرت امام میباشد، به عهده این واحد قرار گرفته است.
از فعالیت های عمده این واحد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ـ ارتـباط بـا مراکز علمی ـ پـژوهشی حـوزوی و دانشـگاهی و شنـاسائی پایاننامههایی که در رابطه با اندیشة حضرت امام نوشته شده است.
ـ تدوین و تنظیم دهها موضوع در رشته های مختلف که با توجه به آثار امام قابلیت تبدیل شدن به پایان نامه را دارند.
ـ مشاوره به طلاب و دانشجویانی که میخواهند موضوع پایان نامه خود را در رابطه با امام انتخاب کنند.
ـ شناسایی، ارزیابی و چاپ پایاننامههایی که قابلیت تبدیل شدن به کتاب را دارند.
با همت و تلاش این واحد پایان نامه های بسیاری که ارزش چاپ و نشر داشته است پس از بررسیهای لازم علمی و اعمال اصلاحات به دست چاپ و نشر سپرده شده است.
5. واحد ویرایش و نشر
با آغاز به کار دفتر نمایندگی مؤسسه در قم، مقرر گردید کلیة کارهای علمی پژوهشی آثار حضرت امام(س)، به جهت محتوای علمی و حوزوی آنها، در دفتر قم و زیر نظر کارشناسان مربوطه انجام گیرد. از این رو، واحد ویرایش و نشر دفتر قم به صورت فعال و با نیروهای با تجربه در زمینههای لازم، به خصوص در بخش ویرایش علمی و نیز ویرایش کتب عربی، کار خود را آغاز کرد، و تاکنون توانسته است دهها کتاب جهت چاپ و نشر، با کمترین اغلاط و اشکالات فنی به تهران ارسال نماید، که بسیاری از آنها بارها به چاپ رسیده است.
افزون بر آنچه یاد شد، کلیه امور مربوط به ویرایش و نشر کتابهای کنگره و همایشهایی که توسط دفتر نمایندگی قم برگزار شده، توسط این مدیریت، انجام گرفته، که شاهد چاپ و نشر دهها جلد از این مجموعهها میباشیم.
آثار دیگری که توسط این مدیریت به چاپ و نشر سپرده شده، آثار فرزند بزرگ حضرت امام(س)، آیت الله حاج سید مصطفی خمینی(س) نیز میباشد.
مجموعه کتب و مقالاتی که از آغاز تاکنون برای چاپ و نشر ارسال شده است، بیش از 1000 جلد میباشد که برخی از آنها تاکنون چندین بار تجدید چاپ شده است.
آنچه بر فعالیتهای این مدیریت نیز باید افزود، پیادهسازی نوار، تایپ و تصحیح و ویرایش کلیة دروس کلاسهای آموزشی معاونت آموزش دفتر قم و نیز خاطرات تهیه شده در قم میباشد.
دانشنامة امام خمینی(س)
دانشنامة امام خمینی(س) پروژة دیگری است که در سال 1380 به ابتکار و پیشنهاد ریاست وقت، حجت الاسلام و المسلمین آقای مهدی مهریزی طرح اولیه آن ارائه و آغاز به کار کرد.
این طرح علمی و ارزشمند از آغازین روزهای شروع آن و در مراحل مختلف، نیازمند همکاری بخش های مختلف دفتر نمایندگی قم، بویژه معاونت پژوهش بود،که تا کنون این همکاری در همه بخشهای مربوط بخوبی ساماندهی شده و همکاری بسیار خوبی با مدیریت و سایر دست اندرکاران دانشنامه از آغاز تا کنون وجود داشته است.
دانشنامة امام خمینی(س) دربرگیرندة همة اطلاعات دربارة امام(س)، شخصیتهای مرتبط با ایشان (خاندان، اساتید، شاگردان، رجال سیاسی در حوزة عمل)، حوادث و تحولات مربوط به ایشان، آثار علمی، آثار درباره(مقالات، کتابها و پایاننامهها)، زندگی علمی، نهادهای وابسته، اندیشه و آرای عرفانی، فلسفی، اخلاقی، کلامی، سیاسی، اجتماعی، تربیتی، فقهی، اصولی، تفسیری، حدیثی و... میباشد.
دانشنامة امام خمینی(س)، کتاب مرجعی است که به صورت آکادمیک و در چارچوب دایره المعارف نگاریهای متعارف در ده جلد رحلی تدوین شده است.
این دانشنامه ارزشمند و وزین با حدود 900 مدخل در آستانه چاپ و نشر قرار دارد.
* * *
در کنار تدوین دانشنامه امام خمینی، توسط حجت الاسلام والمسلمین آقای سید ضیا مرتضوی، کتاب ارزشمند دیگری که برگرفته از مداخل دانشنامه است، درباره زندگی حضرت امام، تهیه و تدوین گردیده است.
این اثر فاخر با انبوهی از اطلاعات دقیق و بروز با عنوان «امام خمینی، زندگی، شخصیت، اندیشه و عمل» در 760 صفحه میتواند برای همه اقشار مردم و علاقه مندان به حضرت امام(ره) سودمند باشد، زیرا آنچه دربارۀ ایشان، در آثار پراکنده و مختلف آمده، در این کتاب با قلمی روان و توصیفاتی روشن عرضه شده است و تا کنون اثری در این حجم و اندازه درباره زندگی حضرت امام ارائه نشده است.
به جهت جایگاه علمی و ارزشی این اثر و برخورداری از اتقان، قابل ترجمه به سایر زبانهای زنده دنیا نیز میباشد.
فهرست آثار
با توجه به رسالت اصلی نمایندگی موسسه در قم، این دفتر فعالیتهای علمی و پژوهشی خود را در چند زمینه قرار داده است.
اولین فعالیت علمی آن نشر آثار ارزشمند و فاخر امام بوده است، که این امر در طی سالهای متمادی بخوبی به انجام رسیده و برخی از این آثار تا کنون بارها به چاپ رسیده است. چنانکه پس از سالها تجربه علمی مجموعه آثار امام خمینی با تحقیقات علمی و بروز رسانی در 50 جلد با عنوان موسوعه الامام الخمینی عرضه گردیده است.
علاوه برآثار یاد شده، دهها جلد از تقریرات دروس حضرت امام از شاگردان برجسته ایشان و نیز شروح آثار ایشان به قلم برخی مراجع و فقها و فضلای معاصر،توسط این دفتر تحقیق و تنقیح نص شده و به دست چاپ نشر سپرده شده و به علاقمندان عرضه گردیده است.
سایر آثاری که توسط این دفتر آماده سازی و چاپ شده است از تنوع بسیاری برخورداراست و شامل همه زمینه های علمی و اندیشه ای امام می گردد، به گونه ای که در هرسال به صورت میانگین 25 عنوان برای چاپ و نشر به تهران ارائه می گردید.
فهرست ارائه شده، مجموعه ای از کل آثار این نمایندگی می باشد، که در چند بخش با عنوان: تالیفات امام، تقریرات،شروح و تعلیقات، تالیفات آقا مصطفی،کتب درباره،و آثار کنگره ها و همایشها ارائه شده است.
تالیفات امام خمینی(س)
|
|
ردیف
|
نام کتاب
|
مولف
|
|
|
1
|
التعادل و الترجیح
|
خمینی، روح الله
|
|
2
|
انوار الهدایه فی التعلیقه علی الکفایه (2 جلد)
|
خمینی، روح الله
|
|
3
|
بدائع الدرر فی قاعدة نفی الضرر
|
خمینی، روح الله
|
|
4
|
مناهج الوصول الی علم الاصول (2 جلد)
|
خمینی، روح الله
|
|
5
|
المکاسب المحرمة (2 جلد)
|
خمینی، روح الله
|
|
6
|
الاستصحاب
|
خمینی، روح الله
|
|
7
|
التعلیقة علی الفوائد الرضویة
|
خمینی، روح الله
|
|
8
|
الاجتهاد و التقلید
|
خمینی، روح الله
|
|
9
|
شرح حدیث جنود عقل و جهل
|
خمینی، روح الله
|
|
10
|
توضیحالمسائل حضرت امام خمینی(ره)
|
خمینی، روح الله
|
|
11
|
حاشیه بر رساله ارث ملاهاشم خراسانی
|
خمینی، روح الله
|
|
12
|
الرسائل العشره
|
خمینی، روح الله
|
|
13
|
رساله نجاة العباد
|
خمینی، روح الله
|
|
14
|
تحریرالوسیله (2 جلد)
|
خمینی، روح الله
|
|
15
|
تحریر الوسیله (1 جلدی)
|
خمینی، روح الله
|
|
16
|
الطلب و الاراده
|
خمینی، روح الله
|
|
17
|
کتاب البیع (5 جلد)
|
خمینی، روح الله
|
|
18
|
کتاب الطهارة (4 جلد)
|
خمینی، روح الله
|
|
19
|
لمحات الاصول
|
خمینی، روح الله
|
|
20
|
العروه الوثقی مع تعالیق الامام الخمینی (2 جلد)
|
خمینی، روح الله
|
|
21
|
وسیلة النجاه مع التعالیق
|
خمینی، روح الله
|
|
22
|
تفسیر سوره حمد
|
خمینی، روح الله
|
|
23
|
مصباح الهدایه
|
خمینی، روح الله
|
|
24
|
التعلیقه علی شرح فصوص الحکم
|
خمینی، روح الله
|
|
25
|
سر الصلوه
|
خمینی، روح الله
|
|
26
|
چهل حدیث یا اربعین حدیث
|
خمینی، روح الله
|
|
27
|
موسوعه الإمام الخمینی (50 جلد)
|
خمینی، روح الله
|
|
تقریرات دروس امام خمینی(س) چاپ شده و در حال چاپ
|
|
ردیف
|
نام کتاب
|
مولف
|
|
|
1
|
کتاب البیع
|
قدیری، محمدحسن
|
|
2
|
کتاب الطهاره (تقریرات مبحث میاه و وضو)
|
فاضل لنکرانی، محمد
|
|
3
|
کتاب البیع (4 جلد)
|
طاهری خرمآبادی، حسن
|
|
4
|
کتاب الطهاره و دماء الثلاثه
|
خلخالی، صادق
|
|
5
|
کتاب الطهاره
|
خلخالی، رسولی، نصراللهی
|
|
6
|
مجموعه الرسالات
|
کریمی جهرمی، طاهری، محمدی گیلانی، محصلی و اشتهاردی
|
|
7
|
کتاب البیع والمکاسب (2 جلد)
|
تقوی اشتهاردی، حسین
|
|
8
|
کتاب البیع والمکاسب
|
صانعی، یوسف
|
|
9
|
کتاب البیع و الطهاره والمکاسب (3 جلد)
|
توسلی، محمدرضا
|
|
10
|
کتاب البیع و المکاسب (2 جلد)
|
مومن، محمد
|
|
11
|
کتاب الطهاره (3 جلد)
|
رسولی محلاتی، سید هاشم
|
|
12
|
کتاب المکاسب المحرمه والبیع (2 جلد)
|
یزدی، محمد
|
|
13
|
کتاب البیع والمکاسب (2 جلد)
|
گرامی، محمدعلی
|
|
14
|
تهذیب الاصول (3 جلد)
|
سبحانی، جعفر
|
|
15
|
معتمد الاصول (2 جلد)
|
فاضل لنکرانی، محمد
|
|
16
|
محاضرات فی الاصول
|
منتظری، حسینعلی
|
|
17
|
تنقیح الاصول (4 جلد)
|
تقوی اشتهاردی، حسین
|
|
18
|
جواهر الاصول (6 جلد)
|
لنگرودی، سید محمد حسن
|
|
19
|
تحریر الاصول (4 جلد)
|
جوادی آملی، عبدالله
|
|
20
|
تقریر الاصول (4 جلد)
|
محقق داماد، سید علی
|
|
21
|
تقریرات الاصول (3 جلد)
|
صانعی، یوسف
|
|
22
|
تقریرات الاصول (3 جلد)
|
مومن، محمد
|
|
23
|
تقریرات الاصول (4 جلد)
|
مظاهری، محمد
|
|
24
|
تقریرات الاصول (2 جلد)
|
علی پور ،محمد علی
|
|
25
|
تقریرات فلسفه (3 جلد)
|
سبزواری، عبدالغنی
|
|
شروح و تعلیقات آثار امام خمینی(س)
|
|
ردیف
|
نام کتاب
|
مولف
|
|
|
1
|
دلیل تحریرالوسیله (12 جلد)
|
سیفی مازندرانی، علیاکبر
|
|
2
|
مصباح الشریعه فی شرح تحریر الوسیله (2 جلد)
|
نمازی، عبد النبی
|
|
3
|
تفصیل الشریعه فی شرح تحریر الوسیله (28 جلد)
|
فاضل لنکرانی، محمد
|
|
4
|
فقه الثقلین فی شرح تحریر الوسیله (4 جلد)
|
صانعی،یوسف
|
|
5
|
مبانی تحریر الوسیله للامام الخمینی(3 جلد)
|
مؤمن قمی، محمد
|
|
6
|
مدارک تحریر الوسیله (5 جلد)
|
بنیفضل، مرتضی
|
|
7
|
المشکاه : شرح الخلل فی الصلاة (3 جلد)
|
کرباسی، علی
|
|
8
|
معتمد تحریر الوسیله (3 جلد)
|
ظهیری، عباس
|
|
9
|
بیان التحریر (کتاب الحج)
|
احمدی زنجانی، زین العابدین
|
|
10
|
شرح فارسی بر تحریر الوسیله(کوثر فقه) (6 جلد)
|
محمدی خراسانی، علی
|
|
11
|
مفتاح الشریعه فی شرح تحریرالوسیله (2 جلد)
|
موسویتبریزی، حسین
|
|
12
|
انوار الفقاهه فی شرح تحریر الوسیله (6 جلد)
|
مکارم شیرازی، ناصر
|
|
13
|
تقریر الحقیقه فی شرح تحریر الوسیله (3 جلد)
|
بهشتی، احمد
|
|
14
|
التعلیقه علی تحریرالوسیله (2 جلد)
|
علوی گرگانی، محمدعلی
|
|
15
|
تحریرالوسیله مع تعالیق آیت الله صانعی (2 جلد)
|
صانعی، یوسف
|
|
16
|
التعلیقه الاستدلالیه علی تحریرالوسیله
|
تجلیل تبریزی، ابوطالب
|
|
تألیفات حاج آقا مصطفی خمینی(ره)
|
|
ردیف
|
نام کتاب
|
مولف
|
|
|
1
|
تحریر العروه الوثقی و تعلیقه علی العروه الوثقی
|
خمینی، مصطفی
|
|
2
|
تحریرات فی الاصول (7 جلد)
|
خمینی، مصطفی
|
|
3
|
تحریرات فی الفقه ( کتاب البیع) (3 جلد)
|
خمینی، مصطفی
|
|
4
|
تحریرات فی الفقه (کتاب الخیارات) (2 جلد)
|
خمینی، مصطفی
|
|
5
|
تعلیقات علی الحکمه المتعالیه (2 جلد)
|
خمینی، مصطفی
|
|
6
|
تفسیر القرآن الکریم (5 جلد)
|
خمینی، مصطفی
|
|
7
|
ثلاث رسائل
|
خمینی، مصطفی
|
|
8
|
الخلل فی الصلاه
|
خمینی، مصطفی
|
|
9
|
کتاب الصوم
|
خمینی، مصطفی
|
|
10
|
کتاب الطهاره (2 جلد)
|
خمینی، مصطفی
|
|
11
|
مستند تحریر الوسیله (2 جلد)
|
خمینی، مصطفی
|
|
12
|
الواجبات فی الصلاه
|
خمینی، مصطفی
|
|
کتب چاپ شده و در حال چاپ
|
ردیف
|
نام کتاب
|
مولف
|
1
|
ادب پرواز (بر کرانه کتاب آداب الصلاه)
|
عباسی ولدی، محسن
|
2
|
اسس العلاقات و حقوق غیرالمسلمین
|
العذاری، سعید کاظم
|
3
|
اصول اخلاق اجتماعی از دیدگاه امام خمینی
|
هدایتی، ابوالفضل
|
4
|
امر به معروف و... (مفاهیم)
|
بخت آور، مهدی
|
5
|
بر کرانه شرح چهل حدیث
|
محدثی، جواد
|
6
|
برگزیده شرح چهل حدیث
|
اسلامی، سید حسن
|
7
|
تعصب (مفاهیم)
|
باقرشیخانی، علی
|
8
|
حب جاه و مقام (مفاهیم)
|
ورعی، جواد
|
9
|
دوستی با خدا
|
باقر شیخانی، علی
|
10
|
رفتارشناسی امام خمینی
|
مظهری، مرضیه
|
11
|
روحانیت و مدیریت
|
جمعی از محققین
|
12
|
روششناسی فهم اندیشه سیاسی امام
|
فراتی، عبدالوهاب
|
13
|
هنرهای تصویری و تجسمی از دیدگاه امام
|
مهدیزاده، احمد
|
14
|
کتابشناسی مجموعه آثار امام خمینی(س)
|
پویا، حسن
|
15
|
لب الأثر فی الجبر والقدر
|
سبحانی، جعفر
|
16
|
مردی شبیه خود
|
قلیزاده، مصطفی
|
17
|
ولایت حضرت علی از دیدگاه امام خمینی
|
داداشی ، شعبان
|
18
|
همایش قرآنی طلاب ایرانی و خارجی (1) مجموعه مقالات
|
جمعی از محققان
|
19
|
حدیث الطلب و الاراده
|
محمدیگیلانی، محمد
|
20
|
امام خمینی و جامعه مدنی
|
براتعلیپور، مهدی
|
21
|
امام خمینی و رسانههای گروهی (مبانی فقهی و حقوقی)
|
فخار طوسی، جواد
|
22
|
انتقاد و انتقادپذیری (مفاهیم)
|
اسلامی، سیدحسن
|
23
|
اندیشههای اجتماعی امام خمینی(س)
|
مهریزی، مهدی
|
24
|
غیبت (مفاهیم)
|
خلجی، محمد تقی
|
25
|
مشروعیت قدرت از دیدگاه امام خمینی(س)
|
خالقی، علی
|
26
|
اعتماد به نفس (مفاهیم)
|
اسلامی، سیدحسن
|
27
|
فهم القرآن دراسة علی ضوء المدرسة السلوکیه
|
کسار، جوادعلی
|
28
|
ماهیت حق
|
موسویان، ابوالفضل
|
29
|
مدارا (مفاهیم)
|
روزبه، محسن
|
30
|
نماز در سیره و اندیشه امام خمینی(ره)
|
یاسینی، زهره
|
31
|
اصول عملیه در نگاه شیخ انصاری و امام
|
مومنی،عابدین
|
32
|
کتابشناسی تحریر الوسیله (فارسی)
|
پویا، حسن
|
33
|
مبانی فقهی آرای خاص امام
|
گواهی، زهرا
|
34
|
مشروعیه السلطه من وجهه نظر الامام الخمینی(قده)
|
خالقی، علی
|
35
|
همراه با امام (فارسی، اردو، عربی و انگلیسی)
|
روابط عمومی دفتر قم
|
36
|
اخلاق مسئولان نظام اسلامی (مفاهیم)
|
ذاکری، علیاکبر
|
37
|
قانون مدنی در پرتو فتاوای امام
|
کیایی، عبدالله
|
38
|
قواعد فقهی در آثار امام خمینی(ره)
|
نوحی، حمیدرضا
|
39
|
ترجمه تحریرالوسیله
|
ساعیفر، حسین
|
40
|
تفسیرها و قرائتها
|
جمعی از محققان
|
41
|
توکل از دیدگاه امام خمینی(س)
|
حسینعلیپور، حمید
|
42
|
خطابات قانونیه
|
جمعی از محققان
|
43
|
شرح صدر (مفاهیم)
|
طلوع، معصومه
|
44
|
شور جوانی و حریم های دینی
|
حسینی فر، رضا
|
45
|
صدق و صداقت (مفاهیم)
|
حسینعلیپور، حمید
|
46
|
القران فی النهضه
|
کسار، جوادعلی
|
47
|
مردم سالاری دینی
|
قاضیزاده، کاظم
|
48
|
نگارش نوین توضیح المسائل امام
|
قلی پور، مسلم
|
49
|
اخلاق سیاسی (مفاهیم)
|
ابراهیمزاده، حسن
|
50
|
ادای امانت (مفاهیم)
|
آقامیری، طاهره
|
51
|
اساسیات التربیه فی منهج الامام الخمینی
|
العذاری، سعید کاظم
|
52
|
امام خمینی سیاست و اجتماع
|
جمعی از محققان
|
53
|
انقلاب و مقاومت اسلامی
|
عیسی نیا، رضا
|
54
|
بر ساحل آفتاب (ره توشه رمضان)
|
هادی منش، ابوالفضل
|
55
|
پیامبر اعظم در نگاه عرفانی امام خمینی
|
صادقی ارزگانی، محمد امین
|
56
|
تحلیلی از ابعاد شخصیت امام خمینی
|
جمعی از محققان
|
57
|
تدوین نموداری جلد دوم کفایهالاصول
|
قلیپور گیلانی، مسلم
|
58
|
تملق و چاپلوسی (مفاهیم)
|
هدایتی، ابوالفضل
|
59
|
حسد (مفاهیم)
|
سهرابیفر، محمدتقی
|
60
|
مستند تحریر الوسیله (اجتهاد و تقلید)
|
جمعی از محققین
|
61
|
مناسک زائر (ویژه برادران)
|
فلاحزاده، محمدحسین
|
62
|
مهدویت از منظر امام
|
هدایتی، ابوالفضل
|
63
|
تحجر و تحجرگرایی از منظر امام
|
رجایی، محمدعلی
|
64
|
سیمای اهل بیت در عرفان امام خمینی
|
صادقی ارزگانی، محمد امین
|
65
|
همبستگی ملی و مشارکت عمومی از دیدگاه امام
|
جمعی از محققان
|
66
|
آداب باطنی تلاوت قرآن
|
علی نژاد ، فریده
|
67
|
اجازات امام خمینی(س)
|
حاضری، مهدی
|
68
|
امام خمینی از ولادت تا ولایت
|
بابایی، رضا
|
69
|
اندیشههای تفسیری امام خمینی
|
دیاری، محمد تقی
|
70
|
اندیشههای فقهی امام خمینی
|
ورعی، جواد
|
71
|
بررسی تطبیقی تقیه و مبانی فقهی و ...
|
اوحدی، ذبیح الله
|
72
|
قاعده لاضرر و لا ضرار در دیدگاه امام خمینی(س)
|
رشید پور، ابوالقاسم
|
73
|
برگزیده آداب الصلاة
|
قمی، محسن
|
74
|
برگزیده سر الصلاة
|
قمی، محسن
|
75
|
برگزیده شرح جنود عقل و جهل
|
حسینیفر، رضا
|
76
|
ترجمه رساله اجتهاد و تقلید
|
دانش پژوه، وهاب
|
77
|
شناخت قرآن (ترجمه فهم القرآن)
|
سلطانی، محمد علی
|
78
|
جایگاه قرآن در انقلاب (ترجمه القرآن فی النهضه)
|
سلطانی ، محمد علی
|
79
|
عرفان در منظر وحی و برهان (شرح مصباح الهدایه)
|
ممدوحی، حسن
|
80
|
تفکر (مفاهیم)
|
رمضانی، مرضیه
|
81
|
تواضع با نگاهی به آثار امام خمینی
|
حجتی، حبیب
|
82
|
جلوههای قرآنی در نگاه امام خمینی
|
صادقی ارزگانی، محمد امین
|
83
|
پرتو آفتاب (خاطرات عراقچی )
|
عراقچی، علی
|
84
|
خشم و پرخاشگری (مفاهیم)
|
جوان هوشیار، جعفر
|
85
|
خودسازی (همای سعادت)
|
حیدریفر، مجید
|
86
|
راه و رسم طلبگی در سیره و کلام امام خمینی(ره)
|
عباسی ولدی، محسن
|
87
|
به سوی میقات (ره توشه حج)
|
بابازاده، علیاکبر
|
88
|
سیاست و اجتهاد در اندیشه امام خمینی و غزالی
|
یوسفی فخر، حسین
|
89
|
شکر (مفاهیم)
|
کوهی، اکبر
|
90
|
فرصت عمر (مفاهیم)
|
مظهری، طیبه
|
91
|
احتکار با رویکردی به آرای امام خمینی
|
فقهی، محمد رضا
|
92
|
حق طلاق برای زن از دیدگاه امام خمینی
|
انصاری، محمد
|
93
|
موسیقی از دیدگاه امام
|
قشقاوی، هادی
|
94
|
فقه سیاسی امام خمینی
|
ایزدهی ، سید سجاد
|
95
|
مبانی و ویژگی های عرفان نظری امام
|
غفوریان، محمد رضا
|
96
|
مصطلحات اخلاقی
|
کمالی وحدت، یاسین
|
97
|
مکتب فقهی امام خمینی
|
ضیایی فر، سعید
|
98
|
موسوعه عقلی (2 جلد)
|
راشدینیا، اکبر و محققین
|
99
|
مهجوریت قرآن و راههای بازگشت به آن از دیدگاه امام
|
بنان ، مریم
|
100
|
ولایت انسان کامل از منظر عرفانی
|
خادمی ، خیر النساء
|
101
|
ولایت و مرجعیت دینی اهلبیت(ع) از دیدگاه امام خمینی
|
رضوانی، علی اصغر
|
102
|
همایش دفاع مشروع (ترور) ـ مجموعه مقالات
|
جمعی از محققان
|
103
|
همایش عرفانی طلاب خارجی ـ مجموعه مقالات
|
جمعی از محققان
|
104
|
همایش قرآنی طلاب ایرانی و خارجی (2 جلد) مجموعه مقالات
|
جمعی از محققان
|
105
|
قانون مدنی و فتاوای امام خمینی (با اصلاحات جدید) (2 جلد)
|
کیایی، عبدالله
|
106
|
اسما و صفات الهی در اندیشه امام
|
سادات شهیدی، خدیجه
|
107
|
اعتدال (مفاهیم)
|
هدایتی، ابوالفضل
|
108
|
انبیاء از دیدگاه امام
|
قلیزاده علیار، مصطفی
|
109
|
بررسی تطبیقی اخلاق ارسطو و امام
|
برزگر، رقیه
|
110
|
بررسی شروط عوضین از دیدگاه فقه ...
|
حسنی، هادی
|
111
|
تبیین مقامات عرفانی باتاکید بر آراء امام
|
ابراهیمی، فرشته
|
112
|
حکمت متعالیه از دیدگاه امام
|
عظیمی، حوریه
|
113
|
ذکر (مفاهیم)
|
هدایتی ، ابوالفضل
|
114
|
عدالت (مفاهیم)
|
استیری، اکرم
|
115
|
وحده المسلمین فی منهج الامام الخمینی
|
العذاری، سعید کاظم
|
116
|
ولایت تکوینی از نظر امام و قاضی سعید
|
یزدان پناه ، شهلا
|
117
|
اندیشههای اصولی امام خمینی (کتب درسی)
|
مبلغی، احمد
|
118
|
اندیشههای عرفانی امام خمینی (کتاب درسی)
|
حسینی فر، رضا
|
119
|
اندیشههای فلسفی امام (کتاب درسی)
|
غفوریان، محمد رضا
|
120
|
بررسی آرای انسانشناسی فلسفی امام
|
پناهی آزاد، حسن
|
121
|
تقوا (مفاهیم)
|
فتح الله زاده ، علی
|
122
|
توبه (مفاهیم)
|
خلجی، محمد تقی
|
123
|
توکل (مفاهیم)
|
میرزا جانی، رضا
|
124
|
خدمت به مردم (مفاهیم)
|
زندی، خوش قدم
|
125
|
خودبینی (مفاهیم)
|
رضوی ، اکبر
|
126
|
خوف و رجا (مفاهیم)
|
امینی،
|
127
|
دلبستگی در آثار امام
|
کمالی وحدت ـ یاسین
|
128
|
ره توشه محرم
|
سادات، سید محمد
|
129
|
زهد (مفاهیم)
|
محمد علیزاده، حمید
|
130
|
ساده زیستی (مفاهیم)
|
طالبی، حمید
|
131
|
سیری در اندیشههای حضرت امام در آیات معاد
|
رقیمی گیتی، علی
|
132
|
سیمای شخصیتها در آثار امام
|
حاضری، مهدی
|
133
|
شرح کتاب سر الصلاة
|
زمانی قمشهای، علی
|
134
|
صادر نخستین از منظر امام و عرفا
|
رمضانی، مرضیه
|
135
|
عبودیت (مفاهیم)
|
ابراهیمزاده، حسن
|
136
|
تغییر جنسیت
|
کریمی نیا، محمد مهدی
|
137
|
مبانی فقهی کنترل و نظارت بر قدرت از نگاه امام خمینی
|
ایزدهی، سید سجاد
|
138
|
مبانی کلامی حکومت دینی از دیدگاه امام خمینی
|
حبیی، ضامن علی
|
139
|
مقایسه دیدگاه ابن عربی و امام درباره انسان کامل
|
موحدی، نرگس
|
140
|
نقش رذایل و فضایل اخلاقی در معرفت از منظر امام
|
قربانی، رحیم
|
141
|
هوای نفس (مفاهیم)
|
قاسمی ـ محمودرضا
|
142
|
آداب باطنی تلاوت قرآن با تاکید بر آداب الصلاه
|
علی نژاد، فریده
|
143
|
آینه مسلمانی
|
خمینی، سید حسن
|
144
|
آشنایی با انبیا از دیدگاه امام خمینی
|
قلی زاده علیار
|
145
|
اجرای حدود در عصر غیبت از دیدگاه صاحب جواهر و شیخ انصاری و امام خمینی
|
دادیان، مرضیه
|
146
|
اجازات امام خمینی
|
حاضری، مهدی
|
147
|
اجتهاد در اندیشه امام
|
خمینی، سید حسن
|
148
|
الحریه فی منهج الامام الخمینی
|
عصری البانی
|
149
|
ازلیت فعل باری و حدوث عالم از دیدگاه امام
|
دانش، اسماعیل
|
150
|
اسرار عرشیه (بررسی و تحلیل تعلیقات امام بر مصباح الانس)
|
جهانی پور، یاسر
|
151
|
اسماء و صفات الهی در اندیشه امام
|
شهیدی، خدیجه سادات
|
152
|
اسناد ماندگار (2 جلد)
|
حاضری، مهدی
|
153
|
الافادات و الاستفائات (2 جلد)
|
خمینی، سید علی
|
154
|
الهی نامه حضرت امام(س)
|
فلاح، محمد هادی
|
155
|
الهیات سلبی از دیدگاه قاضی سعید و امام
|
میری، فاطمه سادات
|
156
|
امام خمینی، از ولادت تا ولایت
|
بابایی، رضا
|
157
|
امام خمینی و روایات تفسیری
|
کوهی، علیرضا
|
158
|
امام خمینی و تربیت اسلامی
|
شفابخش، علی
|
159
|
امام خمینی و فرمان هشت مادهای
|
پویا، حسن
|
160
|
انجام شناسی تطبیقی بر اساس حکمت صدرا و امام
|
منصورنژاد، محمد
|
161
|
انسان شناسی امام خمینی و علامه طباطبایی
|
خلیلی، مصطفی
|
162
|
انسان شناسی امام خمینی و توسعه بومی ایران
|
سمیعی، علیرضا و شریفی محسن
|
163
|
انسان شناسی فلسفی در اندیشه امام خمینی
|
پناهی، حسن
|
164
|
انسان کامل از دیدگاه ابن عربی و امام خمینی
|
موحدی، نرگس
|
165
|
اوج عزت قم در 328 روز
|
رجایی نژاد، محمد
|
166
|
اوج معرفت (شرح و تبیین اندیشه های عرفانی امام)
|
صاحبی، باقر
|
167
|
با روح خدا در ماه خدا
|
معاونت پژوهشی قم
|
168
|
بازخوانی منشور برادری
|
معاونت پژوهشی قم
|
169
|
بانویی از مریدان کوثر (برداشت اخلاقی از زندگی بانوی انقلاب)
|
صادری، مریم
|
170
|
بررسی تطبیقی تقیه از دیدگاه امام و شیخ انصاری
|
اوحدی، ذبیح الله
|
171
|
بر ساحل تحریر الوسیله
|
معاونت پژوهش
|
172
|
پژواک سفارشات امام علی در آثار امام
|
حمید زاده، اکبر
|
173
|
تبیین رؤیت خداوند از منظر امام
|
طباطبایی، سید محمد
|
174
|
تحجر و تحجرگرایی در منظومه فکری امام خمینی
|
رجایی نژاد، محمد
|
175
|
تزکیه نفس در نگاه عارفانه امام خمینی
|
سعیدی نژاد، اکبر
|
176
|
تفسیر سوره یوسف
|
مصطفوی، فاطمه
|
177
|
تلقیح مصنوعی از دیدگاه امام
|
بابکی، محمد
|
178
|
تقیه مداراتی با محوریت دیدگاه امام خمینی
|
حیدری، محمد محسن
|
179
|
جرعههای حکمت (حکمت تطبیقی امام و حکیم سنایی)
|
صادقی ارزگانی، محمد امین
|
180
|
چالشهای کشورهای اسلامی و آینده آنها
|
سلگی، بیتا
|
181
|
چهل گام با امام
|
حسن پویا و مهدی حاضری
|
182
|
حق طلاق برای زن
|
انصاری، محمد جواد
|
183
|
خاطرات آل طه
|
آل طه
|
184
|
خانه دیانت، سرای سیاست
|
رجایی نژاد، محمد
|
185
|
خطابات قانونیه از دیدگاه امام و مشهور اصولیان
|
فرهادیان، عبدالرضا
|
186
|
حکم فقهی مفقود شدن شوهر
|
ربانی بیرجندی، محمد حسن
|
187
|
حکومت دینی در اندیشه سیاسی امام و توماس
|
قاسمی پطرودی، سید مجید
|
188
|
حکمت متعالیه از دیدگاه امام خمینی
|
عظیمی، حوریه
|
189
|
خداشناسی در آینه معرفت نفس از دیدگاه امام
|
گنجور، مهدی
|
190
|
درآمدی بر شخصیت و شئون پیامبر از دیدگاه امام
|
صالحی مالستانی، حسین
|
191
|
درسنامه عرفانی امام خمینی
|
صادقی ارزگانی، محمد امین
|
192
|
درآمدی بر دعا و نیایش از دیدگاه امام خمینی
|
فلاح، محمد هادی
|
193
|
دفاع مشروع (مقالات همایش اندیشه فقهی امام)
|
جمعی از محققان
|
194
|
دلبستگی در آثار امام
|
کمالی وحدت، یاسین
|
195
|
راه و رسم طلبگی
|
ولدی، عباس
|
196
|
رخ نگار در صفای آستانه(خاطرات)
|
امینیان
|
197
|
رسالتان، تقریر قاعده لاضرر و قاعده تعارض
|
ملک حسینی، سید کرامه الله
|
198
|
رفتار شناسی امام خمینی(س)
|
مظهری، طیبه
|
199
|
روش شناسی شارحان حکمت متعالیه
|
لک زایی، رضا
|
200
|
ره افسانه (2 جلد)
|
سید محمد علی ایازی و حسن پویا
|
201
|
رهیافت انقلاب اسلامی ایران بر مسأله زن
|
صابری، معصومه
|
202
|
زعامت خردمندانه امام خمینی(س)
|
منصورنژاد، محمد
|
203
|
ساده زیستی در اندیشه و سیره امام خمینی
|
طالبی، یحیی
|
204
|
سرمایه اجتماعی در اندیشه و عمل امام
|
فقیه خلجانی، سیده فاطمه
|
205
|
سیاست عرفانی امام خمینی
|
حسینی، سید حسین
|
206
|
سیاست و اجتهاد در اندیشه امام محمدغزالی و امام
|
یوسفی فخر، سید حسین
|
207
|
السیاسه الدفاعیه للامام الخمینی
|
عصری البانی
|
208
|
سی گفتار
|
حمید زاده گیوی، اکبر
|
209
|
سیری در اندیشه معاد امام خمینی
|
رقیمی، علی
|
210
|
شرح و تحلیل عرفانی تفسیر سوره حمد امام خمینی
|
جهانی پور، یاسر
|
211
|
شخصیت حقوقی و احکام مؤسسات عام المنفعه با تکیه بر آرای امام
|
ساعدی، محمد
|
212
|
شروط عوضین از دیدگاه امام خمینی
|
حسنی، هادی
|
213
|
صادر نخستین از منظر امام و عرفا
|
رمضانی، مرضیه
|
214
|
عقلانیت دینی در حوزه رفتار اخلاقی
|
صابری، معصومه
|
215
|
علوم قرآن در اندیشه و آثار امام خمینی
|
میرعرب، فرج الله
|
216
|
فرآیند وجودی انسان از آغاز تا انجام
|
صادقی ارزگانی، محمد امین
|
217
|
فروغ معرفت (2 جلد)
|
یزدان پناه، سید یدالله
|
218
|
فقه سیاسی امام خمینی
|
ایزدهی، سید سجاد
|
219
|
فیض گیلان (خاطرات)
|
فیض گیلانی
|
220
|
قرآن صاعد (نیایش)
|
فلاح، محمد هادی
|
221
|
قطع و پیوند اعضاء از دیدگاه امام
|
ایزدهی، سید سجاد
|
222
|
کفایه الاصول مع تعالیق الامام الخمینی(2 جلد)
|
زارعی، عباسعلی
|
223
|
کوثر فقه، شرح فارسی تحریر الوسیله (6 جلد)
|
محمدی خراسانی، علی
|
224
|
مالیکت های معنوی از دیدگاه امام خمینی
|
عمیق، امید
|
225
|
مبانی عنایت و هدایت از منظر ملاصدرا و امام
|
طباطبایی، سید محمد
|
226
|
مبانی کلامی حکومت دینی
|
حبیبی، ضامن علی
|
227
|
مبدأ و منتهای مسافت در بلاد کبیره از دیدگاه امام
|
صنعت پور امیری، حسین
|
228
|
متون درسی 1. کلیات و مبانی عرفان نظری امام خمینی
|
غفوریان، محمدرضا
|
229
|
متون درسی 5. درسنامه عرفان نظری امام
|
غفوریان، محمدرضا
|
230
|
مراتب انس با قرآن کریم
|
کوهی، علیرضا
|
231
|
مردم سالاری دینی
|
عرب سرخی، علی
|
232
|
مشق نام لیلی
|
صادقی، سید محمود
|
233
|
معراج عارفان (شرح سر الصلوه)
|
زمانی، علی
|
234
|
آداب معاشرت
|
باقری، محمد
|
235
|
تواضع (مفاهیم)
|
رضوی، اکبر
|
236
|
خودسازی (مفاهیم)
|
سعیدی نژاد، اکبر
|
237
|
خوف و رجا (مفاهیم)
|
طلوع، معصومه
|
238
|
زهد و پارسایی (مفاهیم)
|
خلجی، محمد تقی
|
239
|
کبر و تکبر (مفاهیم)
|
احمدی خاوه و شاه حسینی
|
240
|
مفتاح السعاده تعلیقه علی طلب و الاراده
|
غفوریان، محمدرضا
|
241
|
مفتاح الشریعه فی شرح تحریر الوسیله (2 جلد)
|
موسوی تبریزی، سید حسین
|
242
|
مکتب فقهی امام خمینی
|
ضیایی فر، سعید
|
243
|
نفاق در آثار امام خمینی
|
احسان احمدی خاوه و سمیه شاه حسینی
|
244
|
نگاهی به اندیشه عرفانی امام خمینی
|
حسینی فر، رضا
|
245
|
هفت اقلیم (گذری بر اماکن منتسب به امام)
|
مهدی حاضری، محمد رجایی نژاد
|
246
|
همراه دوران غربت (خاطرات)
|
سید رضا برقعی
|
247
|
همراه صادق (خاطرات)
|
صادقی اردستانی
|
248
|
هوای وصال (مجموعه وصیتهای امام)
|
رجایی نژاد، محمد
|
249
|
مهاجر شریف (خاطرات)
|
مهاجر شریف یزدی
|
250
|
فرمان ماندگار (بررسی فرمان 8 مادهای)
|
جمعی از محققان
|
251
|
اندیشه اصولی امام خمینی
|
ابوالقاسم مقیمی
|
252
|
تلقیح مصنوعی
|
محمد حسن ربانی
|
253
|
تجلیات الهیه (بررسی تعلیقات امام بر شرح فصوص)
|
یاسر جهانی پور
|
254
|
حکمت معنوی (درآمدی بر اندیشه فلسفی امام)
|
باقر صاحبی
|
255
|
بررسی نظریه خطابات قانونیه
|
امین صدوقی
|
256
|
زن در اندیشه امام خمینی
|
محمد امین صادقی ارزگانی
|
257
|
صیغ عقود (نکاح و طلاق)
|
محمد حسن ربانی
|
258
|
شرح آداب الصلوه
|
علی امینی نژاد
|
259
|
عارفانه های صحیفه امام
|
محمد امین صادقی ارزگانی
|
260
|
موسوعه عقلی (2 جلد)
|
اکبر راشدی نیا
|
261
|
میانه در انقلاب
|
عبدالرحیم اباذری
|
262
|
انوار حکمت (تعلیقه بر فوائد الرضویه امام)
|
باقر صاحبی
|
263
|
درآمدی بر اندیشه فلسفی امام
|
باقر صاحبی
|
آثار کنگرهها و نشستهای علمی
|
زمان
|
نام کنگره
|
ریاست کنگره
|
مکان برگزاری
|
اسفند 74
|
بررسی مبانی فقهی حضرت امام خمینی(س) نقش زمان و مکان در اجتهاد
|
آیت الله سید محمود شاهرودی
|
دانشگاه قم
|
آبان 76
|
کنگره شهید آیت الله سید مصطفی خمینی(ره)
|
آیت الله سید محمد موسوی بجنوردی
|
دانشگاه قم
|
بهمن 78
|
امام خمینی(ره) و اندیشه حکومت اسلامی
|
آیت الله معرفت
|
دانشگاه مفید
|
خرداد 82
|
اندیشه های اخلاقی ـ عرفانی حضرت امام خمینی(ره)
|
آیت الله جوادی آملی
|
مدرسه امام خمینی
|
خرداد 86
|
قلمرو دین (1)0 کرامت انسان
|
حجت الاسلام سید محمد خاتمی
|
همایشهای صداوسیما
|
اسفند 89
|
منشورروحانیت
|
معاونت پژوهشی قم
|
موسسه قم
|
خرداد 90
|
تعلیم وتربیت (پیش همایش)
|
خانم دکتر ترابی
|
دانشگاه قم
|
خرداد 90
|
روش شناسی اجتهاد
|
آیت الله استادی
|
مدرسه تخصصی فقه
|
آبان 90
|
منشور برادری
|
معاونت پژوهشی قم
|
موسسه قم
|
بهمن 90
|
اجزاء در تفیه مد اراتی
|
آیت الله مومن
|
مدرسه تخصصی فقه
|
فروردین 91
|
امام خمینی وتعلیم وتربیت
|
خانم دکتر ترابی
|
دانشگاه قم
|
خرداد 91
|
امام،حوزه واخلاق
|
معاونت پژوهشی قم
|
موسسه فم
|
بهمن 91
|
تحریر الوسیله
|
سید حسن خمینی
|
مرکزائمه اطها ر
|
بهمن 91
|
خطابات قانونیه
|
انجمن اصول حوزه
|
موسسه قم
|
آبان 92
|
دیدگاه هاونوآوری های اصولی حضرت امام
|
آیت الله سبحانی
|
مدرسه تخصصی فقه
|
آذر 92
|
پیام هشت ماده ای امام
|
معاونت پژوهشی قم
|
موسسه قم
|
بهمن 92
|
پیام هشت ماده ای امام
|
معاونت پژوهشی قم
|
دانشگاه پیام نورگنبد
|
اردیبهشت 93
|
پیام هشت ماده ای امام
|
معاونت پژوهشی قم
|
ساختمان مدیریت دانشگاه شیراز
|
بهمن 93
|
بررسی مبانی تکفیر
|
حجت الاسلام برجی
|
مدرسه تخصصی فقه
|
آذر 94
|
مجلس،انتخابات وامام خمینی
|
معاونت پژوهشی قم
|
موسسه قم
|
دی 94
|
امام خمینی وخبرگان رهبری (ویژگی ها ووظایف)
|
آیت الله عباس علی روحانی
|
موسسه قم
|
آبان 95
|
نگاهی به مصباح الهدایه (رونمایی ازفروغ معرفت)
|
معاونت پژوهشی قم
|
موسسه قم
|
اسفند95
|
امام خمینی ومکتب فقهی قم
|
معاونت پژوهشی قم
|
مدرسه تخصصی فقه
|
آبان 96
|
امام ومسائل مستحدثه (رونمائی ازمعتمد تحریر)
|
معاونت پژوهشی قم
|
موسسه قم
|
اسفند 96
|
جایگاه قرآن درمکتب اجتهادی امام خمینی
|
طاهری خرم آبادی
|
مدرسه تخصصی فقه
|
مهر 96
|
ویژگیهای تفسیر حاج آقا مصطفی خمینی
|
حجتالاسلام قاضی زاده
|
موسسه فهیم
|
آذر 97
|
بررسی نقش آیت الله هاشمی رفسنجانی در نهضت
|
معاونت پژوهشی
|
موسسه قم
|
آذر 97
|
چرایی عدم مشروعیت حکومتها
|
معاونت پژوهشی
|
موسسه قم
|
بهمن 97
|
بررسی شخصیت قاضی سعید
|
معاونت پژوهشی
|
موسسه قم
|
معاونت آموزش
یکی از اهداف مؤسسة تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) تعمیق و ترویج اندیشههای تابناک حضرت امام(س) است. در این راستا به منظور بسط و کاویدن ژرفای اندیشه ناب ایشان، ایدة آموزش مطرح و به دنبال آن فعالیتهای معاونت آموزش آغاز گردید که مهمترین فعالیتهای این معاونت بدین قرار است:
آموزشهای تخصصی
1. طراحی دورة آموزش تخصصی
این دوره برای فارغالتحصیلان سطح دو حوزه (کارشناسی) و مقطع کارشناسی ارشد که به درس خارج اشتغال دارند، طراحی شده و طول دوره (بدون احتساب زمان تدوین پایاننامه) دو سال تحصیلی است.
فعالیتهایی که به منظور شکلگیری و استمرار هدفمند و مطابق با استانداردهای آموزش عالی صورت گرفته، بدین قرار است:
الف) تشکیل گروههای آموزشی
با توجه به جامعیت حضرت امام(س) و تخصص و تبحر ایشان در علوم مختلف اسلامی، گروههای تخصصی زیر با محور اندیشة امام(س) تشکیل شد:
1. گروه تخصصی عرفان؛
2. گروه تخصصی کلام و دینشناسی؛
3. گروه تخصصی فقه؛
4. گروه تخصصی سیاسی
5. گروه تخصصی تربیتی
6. گروه تخصصی سیاسی ـ اجتماعی.
ب) واحدها و سرفصلهای درسی دورههای آموزش تخصصی
پس از برگزاری 150 جلسه دو ساعته با استفاده از کارشناسان زبده حوزه و دانشگاه جهت تدوین سرفصلها و پیگیری مستمر، سرانجام سرفصلهای دوره دکتری مبانی و فقه و حقوق اسلامی و عرفان اسلامی که از طریق پژوهشکده امام خمینی(س) به مؤسسة قم واگذار گردیده بود.
واحدهای عمومی (مشترک همة رشتهها)
1. اندیشه فقهی حضرت امام خمینی (س)
2. اندیشه اصولی حضرت امام خمینی (س)
3. اندیشه اخلاقی حضرت امام خمینی (س)
4. اندیشه عرفانی حضرت امام خمینی (س)
5. اندیشه اجتماعی حضرت امام خمینی (س)
6. اندیشه سیاسی حضرت امام خمینی (س)
7. اندیشه فلسفی حضرت امام خمینی (س)
8. اندیشه کلامی حضرت امام خمینی (س)
9. اندیشه تفسیری حضرت امام خمینی (س)
10. اندیشه حدیثی حضرت امام خمینی (س)
11. زندگی و روند تفکر حضرت امام خمینی(س)
12. رهبری و مدیریت حضرت امام خمینی(س)
واحدهای تخصصی
* گرایش عرفان
1. عرفان نظری امام(1) (کلیات و مبانی عرفان نظری امام)
2. عرفان نظری امام(2) (کتاب مصباح الهدایه)
3. عرفان نظری امام(3) (کتاب مصباح الهدایه)
4. عرفان عملی امام(س)
5. ادبیات و متون عرفانی امام(س)
6. امام(س) و نقدهای مطرح دربارة عرفان
* گرایش کلام و دینشناسی
1. خداشناسی از دیدگاه امام(س)
2. معادشناسی از دیدگاه امام(س)
3. نبوت و قرآن از دیدگاه امام(س)
4. امامت و رهبری از دیدگاه امام(س)
5. مسائل جدید کلامی از دیدگاه امام(1)
6. مسائل جدید کلامی از دیدگاه امام(2)
* گرایش فقه
1. ویژگیهای تفکر اصولی امام(س)
2. کلیات و مبانی فقه امام(س)
3. فقه اجتماعی امام(س)
4. فقه سیاسی امام(س)
5. فقه عبادی امام(س)
6. تحلیل نقدهای مطرح دربارة فقه و اصول امام(س)
* گرایش اندیشه سیاسی
1. روششناسی اندیشه سیاسی امام(س)
2. مبانی و اصول اندیشه سیاسی امام(س)
3. سیرة سیاسی امام خمینی در دوران رهبری
4. تحولات سیاسی ـ اجتماعی ایران (از نهضت امام(س) تا رحلت ایشان)
5. تفسیرهای مختلف از اندیشة سیاسی امام(س)
6. انقلاب اسلامی، زمینهها و پیامدها
* گرایش اندیشه تربیتی
1. نظام تعلیم و تربیت اسلامی از دیدگاه امام(1)
2. نظام تعلیم و تربیت اسلامی از دیدگاه امام (2)
3. عوامل تربیت اسلامی از دیدگاه امام
4. تحلیل تربیتی احکام فقهی کودک از دیدگاه امام
5. امام خمینی و ساحتهای تربیتی (عقلایی، جسمی، عاطفی، سیاسی، هنری و...)
6. سیمنار در اندیشه تربیتی امام
* گرایش رشته اندیشه سیاسی اجتماعی
1. فلسفه سیاسی از دیدگاه امام
2. اخلاق سیاسی از دیدگاه امام
3. عرفان اجتماعی از دیدگاه امام
4. کلام سیاسی از دیدگاه امام
5 .پیام های سیاسی اجتماعی امام
6. امنیّت و دفاع در اندیشه امام
7. قواعد فقه در اندیشه سیاسی امام
8. ولایت فقیه1و2
9. فقه حکومتی امام (1)
10. فقه حکومتی امام (2)
11. فقه حکومتی امام (3)
12. فقه حکومتی امام (4)
13. اندیشههای اجتماعی امام (1)
14. اندیشه های اجتماعی امام (2)
15. تاثیرات جهانی اندیشه امام
2. برگزاری دورههای آموزش تخصصی
دورههای آموزش تخصصی از سال 80 در قالب چهار گرایش آغاز و در سال 86 یک گرایش و در سال 89 یک رشته دیگر به آن افزوده شد و در 5 گرایش و یک رشته ادامه یافته است.
فارغ التحصیلانی که دوره آموزش آنها پایان یافته 294 نفر به ترتیب ذیل میباشد.
3. فارغ التحصیلان دورههای آموزش تخصصی
گرایش
|
تعداد دانش پژوه
|
سال برگزاری دوره
|
فقه
|
18
|
82 ـ 81 , 81 ـ 80
|
فقه
|
15
|
85 -84 , 84 - 83
|
فقه
|
12
|
87 -86 , 86 - 85
|
عرفان
|
20
|
83 ـ 82 , 82 ـ 81
|
عرفان
|
20
|
85 - 84 , 84 - 83
|
عرفان
|
20
|
89 - 88 , 88 - 87
|
کلام و دین شناسی
|
16
|
84 ـ 83 , 83 ـ 82
|
کلام و دین شناسی
|
14
|
86 ـ 85 , 85 ـ 84
|
کلام و دین شناسی
|
14
|
88 ـ 87 , 87 - 86
|
اندیشه سیاسی
|
25
|
82 ـ 81 , 81 ـ 80
|
اندیشه سیاسی
|
12
|
84 ـ 83 , 83 ـ 82
|
اندیشه سیاسی
|
16
|
86 ـ 85 , 85 ـ 84
|
اندیشه سیاسی
|
12
|
88 ـ 87 , 87 - 86
|
اندیشه تربیتی
|
20
|
88 ـ 87 , 87 - 86
|
اندیشه تربیتی
|
35
|
89 - 88 , 88 - 87
|
رشته اندیشههای سیاسی- اجتماعی
|
25
|
91 ـ 90 , 90 ـ 89
|
جمع کل:
|
294 نفر
|
4. تدوین جزوات درسی
دروس ارائه شده توسط اساتید پس از پیاده شدن از نوار و ویرایش صوری، درقالب جزوه در اختیار دانشپژوهان به شرح ذیل قرار گرفته است.
ردیف
|
دروس
|
تعداد
|
1
|
دروس اصلی(مشترک گرایش ها)
|
36
|
2
|
دروس پیش نیاز وتخصصی گرایش عرفان
|
16
|
3
|
دروس پیش نیاز وتخصصی گرایش فقه
|
20
|
4
|
دروس پیش نیاز وتخصصی گرایش کلام و دین شناسی
|
10
|
5
|
دروس پیش نیاز وتخصصی گرایش اندیشه سیاسی
|
18
|
6
|
دروس پیش نیاز وتخصصی گرایش اندیشه تربیتی
|
10
|
7
|
دروس پیش نیاز وتخصصی رشته اندیشههای سیاسی اجتماعی امام
|
18
|
مجموع جزوات
|
128
|
* برگزاری کلاسهای آمادگی دوره دکتری فقه و مبانی حقوق واندیشه امام خمینی(س)
این دوره به صورت فشرده و در چهار ماده درسی که برای آزمون اعلام شده برگزار گردید و از این جمع پنج نفر در دوره دکتری پذیرفته شده و موفق به اخذ مدرک دکتری از پژوهشگده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی گردیدند.
5 . پایان نامههای دورههای آموزش تخصصی
در این واحد برای راهنمایی دانشپژوهان و تسهیل در تدوین پایاننامه مطابق ملاکهای مرسوم، فرمها و جزوات متعددی تهیه و در اختیار دانشپژوهان قرار میگیرد.
لازم به ذکر است که موضوعات پایاننامه در گروههای علمی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و تاکنون موضوعات بسیاری به تصویب و اجرا رسیده است.
آموزشهای عمومی کوتاه مدت
1. طراحی دوره آموزش عمومی
این دوره برای آشنایی اقشار مختلف جامعه با اندیشههای حضرت امام(س) طراحی شده است که شامل دروس عمومی با عناوین ذیل میباشد:
1. اندیشه اخلاقی حضرت امام خمینی (س)
2. اندیشه اجتماعی حضرت امام خمینی (س)
3. اندیشه تفسیری حضرت امام خمینی (س)
4. اندیشه سیاسی حضرت امام خمینی (س)
5. اندیشه فقهی حضرت امام خمینی (س)
6. اندیشه کلامی حضرت امام خمینی (س)
7. اندیشه تربیتی حضرت امام خمینی(س)
8. زندگی و روند تفکر حضرت امام خمینی (س)
9. رهبری و مدیریت حضرت امام خمینی (س)
این دورهها نیز مشمول مزایای پیش گفته در آموزشهای تخصصی میباشد، و مدت این دورهها به تناسب سطح علمی و وقت دانشپژوهان تنظیم میشود.
2. دورههای آموزش عمومی برگزار شده
تاکنون هفت دوره برای طلاب ایرانی و دو دوره برای طلاب غیرایرانی و دو دوره برای خواهران طلبه با همکاری جامعه الزهرا(س) و دو دوره برای خواهران طلبه و دانشجو در مؤسسه و دورههایی برای مربیان تربیتی با همکاری آموزش ضمن خدمت اداره کل آموزش و پرورش استان قم به شرح جدول زیر برگزار گردیده است:
ردیف
|
دوره
|
مدت
|
دانش پژوهان
|
1
|
پاییز 79 ( طلاب در دو گروه الف و ب)
|
3 ماه
|
80 نفر
|
2
|
زمستان 79 و بهار 80 (طلاب )
|
3 ماه
|
40 نفر
|
3
|
بهار 80 ( طلاب برتر گروه الف و ب )
|
3 ماه
|
30 نفر
|
4
|
83 ـ 82 ( طلاب )
|
6 ماه
|
75 نفر
|
5
|
تابستان 83 (طلاب غیر ایرانی در مدرسه حجتیه )
|
2 ماه
|
45 نفر
|
6
|
تابستان 83(طلاب غیر ایرانی در مدرسه امام خمینی)
|
2 ماه
|
30 نفر
|
7
|
84 ـ 83 ( طلاب )
|
6 ماه
|
75 نفر
|
8
|
84 ـ 83 ( سطح 2خواهران جامعه الزهرا س )
|
6 ماه
|
30 نفر
|
9
|
85 -84 ( طلاب )
|
6 ماه
|
75 نفر
|
10
|
86 -85 و 85 -84 (سطح 2خواهران جامعه الزهرا)
|
6 ماه
|
25 نفر
|
11
|
85 -84 (معاونان و مربیان تربیتی راهنمائی ودبیرستان)
|
16 ساعت
|
400 نفر
|
12
|
86 -85 (معاونان و مربیان تربیتی ابتدائی وراهنمائی)
|
16 ساعت
|
300 نفر
|
13
|
خرداد 85 ( سازمان ارشاد اسلامی یاسوج )
|
48 ساعت
|
25 نفر
|
14
|
خرداد 86 ( جهاد دانشگاهی شهر کرد )
|
10 ساعت
|
45 نفر
|
15
|
87 ـ 86 ( سطح 2خواهران جامعه الزهرا س )
|
6 ماه
|
15 نفر
|
16
|
87 ـ 86 ( سطح 2 خواهران)
|
6 ماه
|
20 نفر
|
17
|
87 -86 ( طلاب )
|
6 ماه
|
45 نفر
|
18
|
88-87 (طلاب)
|
6 ماه
|
35
|
19
|
88-87 (ویژة خواهران )
|
6 ماه
|
25
|
20
|
آبان 88 ( جهاد دانشگاهی شهر کرد )
|
16 ساعت
|
120 نفر
|
21
|
89-88 (طلاب)
|
6 ماه
|
25
|
22
|
89-88 (ویژة خواهران )
|
6 ماه
|
32
|
23
|
90-89 (ویژة برادران و خواهران )
|
6 ماه
|
30
|
24
|
95 -94 ( طلاب )
|
6 ماه
|
50 نفر
|
25
|
97-96 (ویژة برادران و خواهران )
|
6 ماه
|
32
|
جمع کل:
|
1704 نفر
|
لازم به ذکر است جهت برگزاری این دورهها برای دانشـجـویان، دانـشآموزان، نیروهای نظامی و انتظامی، کارکنان دولت و... پیشبینیهایی صورت گرفته و با برخی از مراکز تفاهمنامه امضا شده است، که امیدواریم در آینده شاهد برگزاری این دورهها باشیم.
کتابخانة تخصصی و پژوهشی
1. کتابخانه تخصصی امام خمینی(س)
اولین کتابخانه شخصمحور و تنها کتابخانه با موضوع امام خمینی(س) است که در سال 1379 افتتاح شد.
هدف از تشکیل کتابخانه، گردآوری و تهیه همه آثار امام خمینی(س) و منابع درباره ایشان، انقلاب اسلامی و تاریخ معاصر؛ همچنین ارائه خدمات علمی ـ پژوهشی به پژوهشگران و علاقمندان به مطالعـه پیرامـون اندیشه و سیره حضرت امام(س) است.
در این کتابخانه بنا به گستره اندیشه اخلاقی، فقهی، سیاسی، فلسفی، عرفانی و قرآنی امام خمینی(س) و نقش بیبدیل ایشان در تاریخ معاصر ایران، منابعی با موضوع امام خمینی، انقلاب اسلامی، روحانیت، ولایت فقیه و حکومت اسلامی، سرگذشتنامه و خاطرات یاران امام و علما، تاریخ معاصر (پهلوی دوم)، خاطرات انقلابیون، ادبیات انقلاب، دفاع مقدس، احزاب و گروهها، مجموعه آثار کنگره ها و ... جمع آوری شده است.
کتابخانه تخصصی امام خمینی(س) تاکنون توانسته بیش از 25000 نسخه از منابع مختلف در این زمینه فراهم آورد که از این تعداد 4000 منبع بهطور مستقیم با موضوع امام خمینی است.
منابع کتابخانه شامل: کتاب، پایاننامه، نشریه، مقاله، مجموعه آثار کنگرهها و نشستهای علمی، فیلم، کاست، نرمافزار (CD و DVD)، عکس و پوستر و ... ـ اعم از داخلـی و خارجی ـ به زبانهای مختلف (فارسی، انگلیسی، کریل، عربی، فارسی ـ عربی، انگلیسی ـ هندی، بوسنیایی، اسپانیائی، انگلیسی، روسی، فارسی ـ انگلیسی، اندونزیایی، پشتو ـ فارسی، ترکی استانبولی، عربی ـ انگلیسی، فارسی ـ فرانسه، عربی ـ انگلیسی ـ فرانسه، آذری، ایتالیایی، ترکی آذری، فارسی ـ عربی ـ انگلیسی، فرانسه، آلمانی، گرجی، فارسی ـ عربی، اردو، کردی (کرمانجی)، ژاپنی) است.
همچنین منابع کتابخانه بر اساس ردهبندی کنگره، فهرستنویسی و طبقهبندی شده است.
منابع کتابخانه به تفکیک نوع عبارت است از:
مخزن اصلی کتابخانه
الف. کتاب خطی و چاپی
1. کپی دستخط کتابهای امام و تقریرات درسهای ایشان: 180 جلد؛
2. کتابهای فارسی: بیش از 14000 جلد؛
3. کتابهای عربی (داخلی ، خارجی) : 3500جلد؛
4. کتابهای لاتین و سایر زبانها: 1600 جلد
ب. پایاننامه (فارسی و لاتین)
در مقاطع و رشتههای مختلف دانشگاهی : 1000 عنوان
ج. نشریات
نشریات ادواری و ویژهنامههای مطبوعات مرتبط با موضوع کتابخانه: 2500 جلد
د. منابع چند رسانهای
1. 600 عنوان محصولات فیلم، صوت و نرم افزاری مرتبط با موضوع کتابخانه
2. نوار کاست: 600 عدد؛
3. فیلم ویدئویی: 15 حلقه.
4. عکس، پوستر، جاسوئیچی، و ...
مخزن منابع ویژه
اسناد و منابع ویژه : بیش از 1000 مورد
منابع سیاسی ـ اجتماعی
این قسمت از منابع، منابعی است که مستقیم به موضوع کتابخانه ارتباط ندارد. ولی به دلیل اهمیتی که دارند، بسیار مورد استفاده محققین قرار میگیرد. به همین دلیل در بانک اطلاعاتی و قفسههای جداگانه فهرستنویسی و مرتب شدهاند. در این بانک اطلاعاتی 1200 عنوان کتاب موجود است.
مخزن پروندههای علمی دانشنامه امام خمینی
کتابک (کتاب کودکان و نوجوانان)
کتابهای کودکان و نوجوانان که در مخزن اصلی کتابخانه به صورت پراکنده قرار داشته، در این مخزن به صورت متمرکز ساماندهی شده است.
کتاب گویا
مجموعهای از کتابهای صوتی مرتبط با موضوع امام خمینی و انقلاب اسلامی که مورد استفاده عموم به ویژه افراد نابینا و کم بینا است.
خدماتی که به محققین ارائه میشود:
1. مشاوره موضوع تحقیق و پایاننامه (هم طلاب و هم دانشجویان، و هم تمامی علاقمندان به تحقیق در موضوع امام خمینی و انقلاب اسلامی ـ اعم از داخلی و خارجی ـ )؛
2. مشاوره و معرفی منابع مرتبط با موضوع پایاننامه، مقاله، تحقیق و ... ؛
3. مشاوره روشهای جستجوی منابع و همچنین شیوه تحقیق؛
4. در اختیار گذاشتن منابع و نرم افزارهای مورد استفاده محققین؛
5. کپی، پرینت از منابع، ارائه فایل آثار و منابع در صورت امکان و داشتن مجوز؛
6. مشاوره تلفنی و الکترونیکی در زمینهها و موضوعات مربوط به فعالیتهای کتابخانه؛
7. معرفی اساتید و صاحبنظران اندیشههای امام و انقلاب به مراجعین؛
8. ارائه خدمات به نهادهاو سازمانهای مختلف در مناسبتهای مختلف، به خصوص ایام دهه فجر و سالگرد رحلت امام خمینی(س)؛
9. ارتباط با دیگر کتابخانه ها در راستای ارتقای کیفی و کمی منابع کتابخانهها؛
10. حمایت و پشتیبانی نرم افزاری و منابع مکتوب ـ در صورت امکان ـ نسبت به سایر کتابخانههایی که بخشی از کتابخانه را به امام و انقلاب اختصاص داده اند.؛
11. ارائه خدمات به اردوهای بازدیدکننده از کتابخانه اعم از دانشجویی ، طلبگی و دانشآموزی.
2. کتابخانه پژوهشی
کتابخانه پژوهشی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) دفتر قم، همزمان با افتتاح این دفتر در سال 1370 راهاندازی شده است.
این کتابخانه مشتمل بر آثار و کتب حضرت امام و نیز تقریرات درسهای ایشان میباشد، که توسط شاگردان معظم له به رشته تحریر در آمده است و همچنین در بردارنده منابع مرجع به زبانهای عربی و فارسی در موضوعات فقهی، اصولی، فلسفی، کلامی، ادبیات، لغت و... میباشد. هدف از تشکیل آن، تسهیل در استفاده محققان و پژوهشگران مؤسسه از منابع مورد نیاز میباشد.
در این کتابخانه در طول سال بیش از 15 محقق و پژوهشگر در حال پژوهش و آماده سازی آثار علمی و تحقیقاتی مربوط میباشند.
منابع گردآوری شده در این کتابخانه به بیش از 8000 جلد میرسد.
مدیریت امور فرهنگی و ارتباطات
ایجاد ارتباط با مراکز و مؤسسات فرهنگی، پژوهشی و علمی، و اطلاع رسانی کلیه فعالیتهای علمی، آموزشی و فرهنگی بر عهده این مدیریت میباشد. تبلیغات، ارتباطات و خبر، برگزاری نمایشگاهها، یادمان مناسبتها، پاسخگویی به مراجعات، برنامهریزی و تنظیم بازدیدهای مسئولان مؤسسه از مراکز مؤسسات و شخصیتها، و نیز دیدار مسئولان و سایر شخصیتها از مؤسسه، تهیه و توزیع منشورات و هدایا نیز از فعالیتهای این مدیریت محسوب میشود.
اهم فعالیتهای مدیریت روابط عمومی
1. برگزاری بیش از 10 نمایشگاه کوچک و بزرگ در سطح استان قم و تهران؛
ـ نمایشگاه فروغ اندیشه
ـ نمایشگاه اندیشه سبز (1 ـ 2)
ـ نمایشگاه در مجلس شورای اسلامی
ـ نمایشگاه در بیت حضرت امام(س)
ـ نمایشگاه در صحن جوادالائمه(ع)
ـ نمایشگاه تحریر الوسیله در فیضیه
2. تهیه جزوات «همراه با امام در شهر قم» به زبان فارسی، عربی، اردو و انگلیسی، که سالانه 30000 چاپ و توزیع میگردد. «کتابشناسی تحریر الوسیله»، «یاد ایام منسوب به امام و انقلاب» در دو سطح جوانان و نخبگان، تهیه و تدوین «کارنامه ده ساله»، «دوازده ساله»، «سیزده ساله» و «هفده ساله»؛
3. برگزاری چندین مسابقه علمی بین فضلاء و طلاب حوزه علمیه؛
4. تأسیس نگارستان امام خمینی(س)؛
5. تأسیس نمایشگاه و فروشگاه دائمی کتاب؛
6. مشارکت در برگزاری جشنواره اندیشه جاوید؛
7. مشارکت در برگزاری چندین نشست و همایش علمی؛
8. مشارکت در برگزاری شب شعر و خاطرهگویی؛
9. مشارکت در برگزاری چندین نمایشگاه امام به روایت تصویر، از تولد تا رحلت و عکسهای انقلاب؛
10. تجهیز کتابخانهها و مؤسسات فرهنگی و پژوهشی حوزه به آثار حضرت امام(س)؛
11. تجهیز بیت قدیمی حضرت امام(س) به آثار نمایشگاه دائمی؛
12. تهیه و توزیع هدایا و منشورات مؤسسه به حضرات آیات، علماء، فضلاء، مراکز و مؤسسات پژوهشی و فرهنگی؛
13. توزیع مجلات سه گانه دوست (خردسالان، کودکان و نوجوانان) به صورت هفتگی؛
14. مشارکت در برگزاری مراسم ایام الله مرتبط با حضرت امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی (مراسم بزرگداشت حضرت امام، دهه فجر و...) ؛
15. برگزاری مراسم مذهبی (اعیاد و وفیات)؛
16. اطلاعرسانی معرفی آثار پژوهشی و تبلیغاتی دورههای آموزشی (فراگیر و تخصصی) مؤسسه؛
17. دیدارها، بازدیدها و اردوهای فرهنگی؛
18. مشارکت هر ساله در برگزاری با شکوه مراسم ارتحال حضرت امام خمینی(س)؛
19. هماهنگی و مشارکت در برگزاری میزگردهای رادیویی و تلویزیونی، با استفاده از کارشناسان حوزة امام و انقلاب اسلامی.
20. استقرار نیروی ثابت به عنوان روایتگر در بیت امام خمینی(س) که به سه زبان عربی، انگلیسی و فارسی روایتگری میکند؛
21. امور فرهنگی بیت امام در طول سال؛
22. برنامه ریزی و هماهنگی جهت بازدید زائران داخلی و خارجی از بیت امام در غالب اردوهای مختلف، سالانه بیش از 90000 نفر؛
23. برنامه ریزی و هماهنگی و مشارکت در فضای مجازی و کانالهای ارتباطی موسسه با سایر ارگانها و نهادها (جماران، پرتال، نمایندگی اصفهان و...)
24. دیدار با آیات عظام و مراجع تقلید و شاگردان حضرت امام خمینی(ره)، در ایام سالگرد ارتحال و ایام الله دهه فجر.
مدیریت طرح و برنامه
درپی نیاز به دفتری جهت برنامهریزی فعالیتهای دفتر قم، در اردیبهشت ماه سال 1383 طی حکمی از طرف سرپرستی دفتر قم، این مدیریت کار خود را آغاز کرد.
اهم اهداف مدیریت طرح و برنامه
1. تهیه چارت تشکیلاتی مطابق با نیازهای دفتر قم و نیز شرح وظایف هر یک از معاونتها، مدیریتها و واحدهای تابعه.
2. برگزاری جلسات شورای معاونین در زمان مقرر و تهیه گزارش جلسات و نیز پیگیری مصوبات آن.
3. شرکت در جلسات مختلف شوراهای علمی، آموزشی و پژوهشی دفتر قم.
4. تهیه و تنظیم گزارش شش ماهه در زمان مقرر از کلیه فعالیتها.
5. تهیه برنامه و بودجه سالانه برای هر سال جدید و دفاع از آنها.
6. تهیه و تدوین آییننامههای داخلی.
7. بررسی طرحها و پیشنهادات کلیه واحدها به منظور انجام برنامهریزیهای لازم.
8. نظارت مستمر بر روند فعالیتهای مؤسسه.
* * *
این مدیریت با توجه به اهداف تعیین شده، تاکنون فعالیتهای زیر را به انجام رسانده است:
1. برگزاری بیش از 150 جلسه شورای معاونین و ارائه گزارش و پیگیری مصوبات آن؛
2. تهیه و تدوین گزارش فعالیتها به صورت فصلی و یا ششماهه، در موعد مقرر؛
3. شرکت در جلسات متعدد شوراها در تهران و قم به حسب نیاز؛
4. تهیه و تنظیم برنامه و بودجه سالهای متمادی؛
5. تهیه و تنظیم آییننامه پرداختهای پروژهای و ساعتی؛
6. ارائه مشاوره در همة زمینههای لازم و ضروری.
مدیریت اداری ـ مالی
این مدیریت از دو بخش مالی و اداری تشکیل شده است.
امور مالی مؤسسه اعم از جذب بودجه، ارتباط با معاونت اداری و مالی تهران، ارتباط با دیوان محاسبات، ذیحسابی و ادارة امور اقتصادی و دارایی تحت مدیریت مالی انجام میگیرد.
امور اداری و پشتیبانی؛ شامل امور پرسنلی، خدماتی، رفاهی، انبارداری، جمعداری اموال، ترابری، مخابرات و تدارکات می باشد.
امور قراردادها؛ تهیه و تنظیم و ثبت قراردادها را به عهده دارد.
فعالیتهای عمرانی و رفاهی
1. توسعه و ساخت ساختمان جدید موسسه
2. توسعه و تعمیر ساختمان قدیم موسسه
3. خرید و بازسازی منزل آیت الله یزدی و تأسیس مدرسه تخصصی فقه امام خمینی(س)
4. ساخت و تجهیز سالن اجتماعات موسسه جهت نشستهای علمی
5. بازسازی ساختمان فروشگاه کتاب جهت نگارستان و مهمانسرا
6. ساخت و تجهیز کتابفروشی جدید
7. بازسازی تأسیسات ساختمان موسسه
8. تحویل و تکمیل ساختمان یادگار امام
9. خرید منزل پشت مجتمع ناشران
10. تعمیر و بازسازی طبقه دوم ساختمان قدیم موسسه جهت سکونت نگهبان
11. تعمیر بیت امام در یخچال قاضی
12. تأسیس شرکت تعاونی با هزینه اعضا جهت ساخت مجتمع زیتون
13. تأسیس صندوق قرض الحسنه با سرمایه همکاران و مساعدت موسسه و خیرین
14. پیگیری و انجام امور مربوط به بیمه کارکنان و بیمه تکمیلی
15. برنامه ریزی رفاهی و خدماتی جهت کارکنان.
همکاری با نشریات حضور، متین و حریم امام
از نخستین شمارههای فصلنامة حضور، متین، و هفته نامه حریم امام دفتر نمایندگی مؤسسه در قم به لحاظ ارتباط با فضلا و محققان حوزه علمیه قم، و برخی مراکز دانشگاهی، با حضوری فعال، منبعی علمی و مهم برای بخش مقالات این نشریات گردید.
این همکاری به صورت تامین مقالات علمی و ارزشمند توسط همکاران موسسه و نیز دریافت مقالات از روحانیان و دانشجویان رشته های مختلف می باشد.
مقالت تخصصی در سطح دکترا و یا سطح چهار حوزه برای نشریه متین ارسال و پس از بررسی و ارزیابی به چاپ می رسد.
همکاری با هفته نامه حریم امام به جهت حضور دست اندرکاران آن در قم و نیز جایگاه حوزوی آن بسیار نزدیک و مستمر می باشد، به گونه ای که علاوه بر همکاری ریاست محترم نمایندگی قم، یک نیرو به صورت ثابت و بقیه به صورت پراکنده با این نشریه همکاری دارند و در مناسبتهای مختلف مقالاتی را عرضه می دارند.
در مجموع تاکنون دهها مقاله و یادداشت از همکاران موسسه و یا سایر افراد مرتبط در این نشریات به چاپ رسیده است.
.
انتهای پیام /*